vrijdag 20 april 2012

Vrouw leeft 15 jaar langer door gezonde leefstijl

Vrouwen van middelbare leeftijd met een gezonde leefstijl kunnen 15 jaar ouder worden dan leeftijdsgenoten die minder gezond leven. Voor gezonde mannen bedraagt de ‘winst’ 8,5 jaar. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht.

De onderzoekers berekenden van 120.000 mensen de leefstijlscore op basis van 4 factoren: rookgedrag, beweegpatroon, voedingspatroon en lichaamsgewicht. De deelnemers waren bij aanvang van het onderzoek tussen de 55 en 69 jaar oud en werden 25 jaar lang gevolgd.

Een gezonde leefstijl bestond uit niet roken, iedere dag minimaal 30 minuten bewegen, een Mediterraan voedingspatroon en een gezond gewicht (BMI tussen 18,5 en 25).

Een traditioneel Mediterraan voedingspatroon bestaat uit veel groenten, fruit, peulvruchten, noten, vis, volkoren graanproducten, onverzadigde vetten, weinig vlees en 0,5 tot 2 glazen alcohol per dag.

Onderzoeker Prof. Piet van den Brandt, hoogleraar Epidemiologie aan de Universiteit Maastricht: ‘Dit onderzoek toont aan dat met een gezonde levensstijl een aanzienlijke gezondheidswinst is te behalen. Niet alleen bleek het risico om te overlijden sterk af te hangen van de gezonde leefstijlscore, maar de grootste verlaging van vroegtijdige sterfte door een gezonde leefstijl was te zien bij mensen met een lage of middelbare opleiding.’

De effecten van Mediterrane voeding waren bij vrouwen duidelijker dan bij mannen. Noten, groenten en alcohol bleken het meest effect te hebben op de daling aan sterfte.

Bron: Universiteit Maastricht
Geen opmerkingen:

Een reactie posten